![](/media/lib/101/n-ruchy-kontynentow-fd3b81e7e6d3031c6933a5d92e9792c8.jpg)
Nowa wersja przyszłych superkontynentów
9 lutego 2012, 13:22Geolodzy z Uniwersytetu Yale zaproponowali nową teorię dotyczącą tworzenia superkontynentów. Wg nich, istotną rolę odgrywa ortowersja, w ramach której każdy kolejny superkontynent obraca się o 90 stopni w stosunku do środka geograficznego poprzednika.
![](/media/lib/229/n-facet-w-lozku-cdde4bdee66f99bc0341d115a00116b1.jpg)
Zespół niespokojnych nóg związany z chorobami serca i nerek
9 października 2015, 10:29Zespół niespokojnych nóg (ZNN) jest powiązany z podwyższonym ryzykiem udaru, przedwczesnego zgonu, a także chorób serca i nerek.
![](/media/lib/344/n-nietoperze-aba392dfb156b490941e83a5ffd35905.jpg)
Hibernakulum z lodówki
28 marca 2019, 05:13Ochotnicy z centrum Kozhanopolis w Mińsku zebrali nietoperze, którym nie udało się znaleźć odpowiedniego miejsca na hibernację. Wszystkie trafiły do... lodówki, w której panują idealne warunki do zimowego snu.
![](/media/lib/475/n-marquez-97cc55808f04b11bc1c96c7c03aa727c.jpg)
Wnuczka pisarza Gabriela Garcíi Márqueza organizuje wyprzedaż ubrań i przedmiotów dziadków
20 października 2021, 10:59Dwudziestego października rozpocznie się wyprzedaż ubrań należących do pisarza, laureata Nagrody Nobla w dziedzinie literatury, Gabriela Garcíi Márqueza i jego żony Mercedes Barchy. Wydarzenie towarzyszy otwarciu centrum kulturalnego Casa de la Literatura Gabriel García Márquez w ich domu w Meksyku. Dochód ze sprzedaży ma zostać przekazany fundacji FISANIM, która pomaga dzieciom z rdzennych społeczności. Została ona założona przez Ophelię Medinę, przyjaciółkę pary.
![](/media/lib/58/fermi-93e88f91f86efe96e2d59b9b03884c9f.jpg)
Wielki Zderzacz Hadronów przegra wyścig?
15 grudnia 2009, 16:03Jednym z zadań Wielkiego Zderzacza Hadronów jest znalezienie bozonu Higgsa. LHC może jej szukać przez kilka lat i niewykluczone, że zostanie wyprzedzony przez inne, pracujące od ubiegłego roku urządzenie.
![](/media/lib/165/n-iris-83638181bc510697add1cc67c2ce9f3c.jpg)
Chcą wydrzeć Słońcu kolejną tajemnicę
28 czerwca 2013, 17:22Satelita IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph) oddzielił się od rakiety Pegasus i znajduje się na właściwej orbicie, poinformowała NASA. Najnowszy z satelitów ma zbadać jedną z wielkich zagadek Słońca. Naukowcy wciąż nie wiedzą, dlaczego powierzchnia naszej gwiazdy ma temperaturę kilku tysięcy stopni, a jej korona - kilku milionów
![](/media/lib/261/n-azot-5dc1be0b1f45856ad0e9bef4f99923ed.jpg)
Azot jednak może być hipertowarzyski!
5 grudnia 2016, 13:16Chemicy z Warszawy przewidują, że wbrew regułom typowej chemii w odpowiednio dobranych warunkach może się pojawić azot, jakiego nikt jeszcze nie widział: zdolny do uformowania nawet sześciu wiązań chemicznych.
![](/media/lib/384/n-rydwan2-0a204d96647aa08056cd2a1433ce8127.jpg)
Szczątków właściciela nie ma, ale zachował się rydwan z epoki żelaza i inne skarby
27 stycznia 2020, 17:12W Corinaldo we Włoszech podczas prac archeologicznych poprzedzających budowę nowego centrum sportowego odkryto pochówek z ok. VII w. p.n.e. Ze względu na zgromadzone dobra, m.in. rydwan z żelaznymi kołami, Federica Boschi z Uniwersytetu w Bolonii szybko zaczęła go nazywać grobem książęcym. Szczątków samego właściciela jednak nie znaleziono...
![](/media/lib/516/n-drut-9f8b281e2d5925567776adf398dd9c92.jpg)
W sercu 5-latka utkwił fragment drutu z ogrodzenia. Życie chłopca uratowali lekarze z ICZMP w Łodzi
26 sierpnia 2022, 09:03Osiemnastego sierpnia doszło do niebezpiecznej sytuacji. Gdy matka 5-letniego chłopca kosiła trawę, kosiarka trafiła na przeszkodę, a znajdujące się w odległości kilku metrów dziecko się rozpłakało. Na jego koszulce widać było ślad krwi. Okazało się, że ma ranę po lewej stronie w okolicach żeber. W szpitalu po szybkiej diagnozie okazało się, że w sercu chłopca tkwił drut.
Restauracja Wielkiego Brata
17 października 2007, 15:48Na uniwersytecie w holenderskim mieście Wageningen powstała restauracja, która jest jednocześnie centrum badawczym. Wyposażono ją w liczne kamery, dzięki którym naukowcy będą badali zwyczaje kulinarne klientów oraz sprawdzą, jakie elementy wpływają na to co i jak jemy.